Waarom een wildwaarschuwingssysteem?

Waarom kiezen voor een wild-detectiesysteem?

Veel wegen doorkruisen natuurgebieden waar dieren zoals marterachtigen, dassen, vossen, zwijnen, reeën en edelherten migreren. Overstekend wild veroorzaakt op deze wegen jaarlijks veel aanrijdingen met veel schade, gewonden en soms zelfs dodelijke slachtoffers als gevolg.

Wildaanrijdingen veroorzaken veel schade

Aanrijdingen met overstekend wild zijn dus een serieus probleem, zo blijkt ook uit cijfers in Nederland en Duitsland.

  • In Nederland waren er in 2014, alleen al 10.000 geregistreerde aanrijdingen met reeën. Het totale aantal aanrijdingen, inclusief die met andere dieren, zal daar een veelvoud van zijn.
  • De jaarlijkse schade door aanrijdingen met wild bedraagt in Nederland € 50.000.000,-. Daarin is gevolgschade als ziektekosten, inzet hulpdiensten en mogelijke arbeidsongeschiktheid niet meegenomen.
  • In Duitsland vindt er gemiddeld elke 2 minuten een aanrijding met overstekend wild plaats.
  • De gevolgen hiervan waren in 2006, in Duitsland, maar liefst 2.800 gewonden, 10 dodelijke slachtoffers en voor € 500.000.000,- aan materiele schade. In 2015 was dit bedrag al opgelopen tot € 563.000.000,-.

De tendens is, dat de hoeveelheid ongevallen jaarlijks met 6% toeneemt.

Een veilige verbinding van natuurgebieden

Voor het natuurlijk evenwicht en voor biodiversiteit is het belangrijk dat verschillende diersoorten zich vrij kunnen bewegen tussen bos-, weide- en watergebieden. Dat maakt de noodzaak om natuurgebieden te ontsnipperen en met elkaar te verbinden steeds groter. Met ons wilddetectiesysteem bieden wij hiervoor een betaalbare oplossing. Dit dynamische systeem waarschuwt weggebruikers vroegtijdig voor overstekend wild en dieren, waardoor zij hun snelheid zullen minderen en deze locatie alert zullen passeren. Dieren kunnen hierdoor veilig de weg oversteken om te migreren naar voor hen geschiktere locaties. Dit zorgt voor een meer gevarieerde natuur, wat bijdraagt aan een aantrekkelijke omgeving voor toerisme en daarmee ook aan economische vooruitgang.