Wat levert het op?

Terugverdienmodel

In het algemeen kunnen we rekenen met een materiële schade van €2.500,- per wildaanrijding. Exacte cijfers zijn niet bekend maar dit bedrag zal vermoedelijk door bijkomende kosten zoals inzet hulpdiensten, ziektekosten, arbeidsongeschiktheid, schade door wegafsluitingen, inzet wegbeheerders, fauna beheerseenheden etc. minimaal verdubbeld worden waardoor het gemiddelde  totale schadebedrag per aanrijding meer dan €5.000,- zal zijn. Op een locatie met 15 aanrijdingen per jaar wordt er door aanleg van een wildwaarschuwingssysteem dus ieder jaar al ongeveer €75.000,- aan maatschappelijke schade voorkomen.

Met onze nieuwste generatie systemen hebben we vanaf 2011 al meer dan 800 ongevallen voorkomen en is hiermee de maatschappij al circa € 3.950.000,- schade bespaard gebleven. Hoeveel levens er gered zijn of (zwaar) letsel voorkomen is zal altijd een vraag blijven maar dit zal zeker aanzienlijk zijn.

Hierdoor verdient dit systeem zich al zeer snel terug door een bewezen resultaat van >90 % reductie van het aantal aanrijdingen. Bovenal is elk leven dat hier gespaard, of het letsel dat voorkomen wordt vele malen belangrijker en op zich al reden om tot aanleg van dit systeem over te gaan. Hiernaast is natuurlijk het verminderen van leed bij dieren en ze door het ontsnipperen van gebieden de kans geven om te migreren een belangrijke punt dat zeker niet vergeten mag worden.

Financieel
Door de eerder al genoemde resultaten zal het systeem zich al binnen enkele jaren terugverdiend hebben.  Laten we een voorbeeld nemen waarbij op een locatie jaarlijks 15 ongevallen met overstekende dieren gebeuren. Volgens de laatste cijfers 2015 uit Duitsland is het gemiddelde blikschadebedrag €2.485,- dat verdubbeld door aanvullende maatschappelijke kosten een gemiddelde van €4.970,- per aanrijding geeft. Dit betekent een totale maatschappelijke schade van 15 x €4.970,- = €74.550,- per jaar.

Het aanleggen van een systeem inclusief hekwerken kost ca. €250.000,- terwijl een ecoduct vele miljoenen kost. Een basis systeem zonder hekwerken is vanaf circa €45.000,- verkrijgbaar.

Dit betekent dat het aanleggen van een dynamisch wildwaarschuwingssysteem al na ruim 3 jaar terugverdiend is waarmee het dus een zeer goede investering is. Daarnaast is het een investering die volledig ten gunste van burgers, mobiliteit, natuur en toerisme komt en daardoor ook goed te verantwoorden is. In het vierde jaar zal dit systeem de maatschappij geld opleveren wat economische ontwikkelingen weer ten goede zal komen.

Het genoemde aantal van 15 aanrijdingen is een gemiddelde dus terugverdientijden kunnen zelfs nog veel korter zijn dan in dit voorbeeld.